Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΕΞ ΟΨΕΩΣ

Με κουπόνια και στην ουρά…

Τα έλεγε ο Καραμανλής, μόνο που δεν έκατσε να τα εφαρμόσει. Η οικονομία μας στα χειρότερά της. Μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί από το 2005, επώδυνα και σκληρά, με ταυτόχρονη εξυγίανση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας, αλλά που έμειναν σχέδια επί χάρτου. Κι ήρθε η ώρα της πληρωμής.
Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε, γιατί δεν πίστευε ότι το σενάριο του μεγάλου κράχ θα ερχόταν επί των ημερών της. Επιθυμούσε η κοινωνία να προχωρήσει σε ευημερία, μια που μετά από είκοσι χρόνια ΠΑΣΟΚ επιζητούσε μια καλύτερη εικόνα της φιλελεύθερης πολιτικής της πρότασης.
Δεν της βγήκε το σενάριο αυτό και κύλησε με μια εύθραυστη πλειοψηφία στον κατήφορο της ένδειας μιας άτολμης πολιτικής η οποία συνοδεύτηκε με την βοήθεια των γνωστών κέντρων αποσταθεροποίησης, στην αποκαθήλωσή της.
Η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική, παίρνει τα ίδια μέτρα με τη προηγούμενη κυβέρνηση, μιλά για τα ίδια πράγματα, ζητάει συναίνεση. Τι έκανε η ίδια όταν ζητούσε η άλλη το ίδιο; Σφύριζε αδιάφορα. Σήμερα όλοι μιλούν για συγκυβέρνηση και συνολική στήριξη των επιλογών που είναι μονόδρομος.
Ποτέ δεν είναι αργά, μια και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πρεσβεύει τα ίδια στρατηγικά μέτρα, με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσουν, έστω και με την απουσία της αριστεράς, σε ουσιαστική πάταξη των φαινομένων διαφθοράς, στην διαγραφή της μεταπολιτευτικής βεντέτας, στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα, στον αποκλεισμό των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών από την αφαίμαξη του δημοσίου χρήματος, στην καθαίρεση των προκλητικών προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων, στο ζέσταμα της αγοράς, στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης και αξιοκρατία. Επίσης θα πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής, να παταχθεί η λαθρομετανάστευση και να βρεθεί τρόπος ώστε τα κουπόνια που πάνε να επιβάλουν ως αντίδωρο στην ανεργία να μην ισχύσουν ποτέ. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ως νέος αρχηγός της ΝΔ θα πρέπει να δώσει τα χρονικά περιθώρια στον Γιώργο Παπανδρέου να δοκιμάσει τη δική του συνταγή. Αν αυτή η συνταγή μας πάει προς τα πίσω και σε μαγειρέματα αλήστου μνήμης τότε να επέμβει και ως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα μπορέσει να πάρει εκείνος την σκυτάλη για να εφαρμόσει την δική του συνταγή, αλλά προς θεού χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν εύγλωττα ότι τα μικρά κόμματα θα υποστούν την επόμενη φορά, πανωλεθρία καθώς δεν έχουν αξιοπρεπή πρόταση για την κοινωνία, παρά μια συνεχιζόμενη πολιτική άρνησης σε όλα. Παρά τα κουσούρια του δικομματισμού, αυτός είναι η μόνη αξιόλογη πολιτική κιβωτός, για άντληση στελεχών ικανών να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας. Ούτε οι ακροβατικοί εξυπνακισμοί του Καρατζαφέρη και η πολιτική αλα κάρτ μπορεί να είναι αξιοποιήσιμη από τους ψηφοφόρους. Όσο για τους Οικολόγους, η πολιτική τους πρόταση είναι καλή μόνο για ημερίδες και think tank πολιτικών αναλύσεων για το μέλλον.
Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται προτάσεις ρεαλιστικές, γιατί το μεγάλο κραχ του 2010, με τα κουπόνια και τις ουρές στα ταμεία ανεργίας είναι προ των πυλών.
Τα εθνικά μας θέματα είναι ανοιχτά και οι Ευρωπαίοι αλλά και Αμερικανοί φίλοι μας, εκμεταλλευόμενοι την διεθνή συγκυρία, ενορχηστρώνουν επιθέσεις κατά της χώρας μας με όχημα τον ξένο τύπο και είναι πολύ πιθανόν να δούμε κατά τον Μάρτη να μας έρχεται επιτροπή που θα επιτηρεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού μας και να μας θέτει όρους που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αρνητικά. Αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν μιλούσε για διακύβευση των εθνικών μας θεμάτων.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και η επόμενη χρονιά θα είναι σημαντική για να ρεφάρουμε ή να σαλτάρουμε και να πάρουμε την μεγάλη κατηφόρα. Ελπίδα υπάρχει, αλλά είμαστε τόσο χύμα για να την κεφαλαιοποιήσουμε….
Είδωμεν!

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου