Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΚΟΛΛΥΡΙΟ


Γιατί ο Καραμανλής ήρθε στην Κομοτηνή;

Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς και ιδιαίτερα αυτούς που στην άκρη του μυαλού του έχουν την διαστροφή της σεναριολογίας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σπάζοντας το βαρύ πρωτόκολλο ήρθε στην Κομοτηνή για ήξερε τι θα επακολουθήσει. Κι αυτό φαίνεται σήμερα τόσο μα τόσο ανάγλυφα. Ήξερε ότι θα πλάκωναν όλοι να πουλήσουν εθνικισμούς και πράσινα άλογα, ήξερε ότι οι εκλογές τις οποίες είχε την άκρη του μυαλού του θα είναι ένα σενάριο που γρήγορα θα εξελιχθεί σε εφιάλτη, με τον τρόπο που βλέπουμε σήμερα να περνά μπροστά από τα μάτια μας. Ο Κώστας Καραμανλής ήρθε στην Κομοτηνή για να αποδείξει ότι αυτός ο τόπος, η Θράκη, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αλλά θα αποτελέσει ένα σοβαρό πεδίο στο προσεχές μέλλον για αναταραχές και ανατροπές. Ο πρωθυπουργός ήρθε στην Θράκη και για τον φίλο του Ευριπίδη, να τονίσει σε όλους ότι παρά τα χτυπήματα είναι κοντά του και τον εμπιστεύεται. Γιατί όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι η πολιτική δημιουργεί λυκοφιλίες υπάρχουν και πολιτικοί οι οποίοι πιστεύουν στις δυνατές και αληθινές φιλίες. Ο Κώστας Καραμανλής δεν ήταν περαστικός από την Κομοτηνή.

Εκλογές με ερωτηματικά

Μπορεί να αποτέλεσε η προκήρυξη εκλογών πολλά ερωτηματικά στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νεοδημοκράτες αλλά ήταν ουσιαστικά ένα σχέδιο το οποίο μόνο αν αναλύσει κανείς τους αριθμούς θα μπορέσει να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα.
Εντύπωση προκαλεί η απόστροφος του Γιώργου Παπανδρέου από την Αλεξανδρούπολη για επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη λέγοντας μάλιστα ότι ωφελείται από αυτόν η Ρωσική πλευρά.
Επίσης ερωτηματικά υπάρχουν τόσο η κάθοδος του Γιώργου Καρατζαφέρη στην Ροδόπη, μια απόφαση η οποία συσπειρώνει μονόπλευρα στο τουρκικό προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, την μουσουλμανική μειονότητα. Αλήθεια διάβασε κανείς τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου για την κάθοδο Καρατζαφέρη; Αν ναι θα διαπιστώσει και ο πλέον αδαής ότι η κάθοδός του στην Ροδόπη μόνο πονοκεφάλους στην εύθραυστη ισορροπία της Θράκης μπορεί να δημιουργήσει. Μήπως αυτή του η απόφαση είχε να κάνει και με τις γνωστές βλέψεις του για την επόμενη μέρα στην ΝΔ;
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε το εξής: Αν η κοινοβουλευτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο νέο κοινοβούλιο είναι 153 βουλευτές με τρείς μουσουλμάνους γενικώς στα έδρανα, πόσο καιρό μπορεί να τραβήξει το κάρο, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς;

Μας καίνε την γούνα κάθε τόσο;

Μπορεί ο στρατηγός άνεμος και η ασύμμετρες απειλές να είναι λόγοι για τους οποίους τα ελληνικά δάση καίγονται αλλά καλά θα κάνουμε να σκεφθούμε πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα.
Η Αθήνα κάηκε και δεν τόλμησε ο τότε υπουργός Εσωτερικών να καταστείλει την εξέγερση των μήντια, τα οποία έπαιξαν εξ ίσου βρώμικο ρόλο και μετά τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και στην ατέρμονη σκανδαλολογία αλλά και στις πυρκαγιές του 2009. Η τελευταία ομιλία του τραπεζίτη Βγενόπουλου διατυπώνει με σαφήνεια την άποψη ότι εφόσον οι πολιτικοί δεν είναι άξιοι να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους, τότε υπάρχουν και οι επιχειρηματίες. Εξουσία τύπου Μπερλουσκόνι σε μια χώρα όπου επιχειρείται με απαράδεκτο τρόπο η ιταλοποίηση της πολιτικής ζωής. Θα δούμε πολλά στο μέλλον αν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν σοβαρευτούν και οι πολιτικοί δεν σταματήσουν αυτό το άθλιο πάρε-δώσε με τους επιχειρηματίες η πλειονότητα των οποίων είναι καραμπινάτα κρατικοδίαιτοι.

Το αεροδρόμιο Κομοτηνής ξεσήκωσε το τοπικό ΠΑΣΟΚ

Το ότι η υποψηφιότητα εκ νέου στην Ροδόπη του Ευριπίδη Στυλιανίδη αποτελεί κόκκινο πανί για το τοπικό ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που το βλέπει κανείς δια γυμνού οφθαλμού. Τι άραγε φοβάται το τοπικό ΠΑΣΟΚ και βάλει πυρ ομαδόν κατά του βουλευτή και υπουργού; Προφανώς δεν περίμενε όσο κι αν το ήθελε διακαώς να ξαναπολιτευτεί στην Ροδόπη και με διάφορους τρόπους μέσω της μικροπολιτικής τον εξοστράκιζε σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Όσο ο Ευριπίδης πολιτεύεται στην Ροδόπη ο πήχης θα είναι πολύ ψηλά και σίγουρα θα δυσκολευτούν να τον φτάσουν οι ντόπιοι πολιτικοί άνδρες.
Ίσως γι’ αυτό και οι διάφορες ανακοινώσεις της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στρέφονται συνεχώς όχι εναντίον της κυβέρνησης αλλά εναντίον του Στυλιανίδη. Ακόμη και έργα τα οποία θα έπρεπε να έχουν την σιωπηλή συγκατάθεσή τους όπως ο κάθετος άξονας, οι δύο νέες σχολές στο ΔΠΘ, το φράγμα Ιάσμου, ο προαστιακός, τα σχολεία ακόμη και το αεροδρόμιο, αυτά γίνονται βορά καφενιακού τύπου κριτικής η οποία δεν διστάζει να φτάσει στο σημείο να μέμφεται τον βουλευτή για ένα λάθος σε ένα δελτίο τύπου.
Αλήθεια ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Ροδόπη; Ποια έργα σκέφτεται να κάνει, να συνεχίσει ή οραματίζεται; Δεν ακούμε τίποτε για την ταμπακιέρα. Μόνο ψελίσματα για το ότι τον κάθετο άξονα εμείς τον σκεφθήκαμε, το νοσοκομείο ήταν στον σχεδιασμό μας, το πανεπιστήμιο εμείς το χτίσαμε (το είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη και ευτυχώς το έσωσε τελευταία στιγμή), κ.α.
Έπεα πτερόεντα.


Ο Δημήτρης Παπουτσής στον αγώνα

Είναι ένα καλό παιδί του Παγγαίου σεμνό και ταπεινό. Μια καλή υποψηφιότητα μέσα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα, από το οποίο λείπει μια μεγάλη μορφή η οποία έχει προσφέρει πολλά στον τόπο, ο Γιάννης Τσακλίδης.
Το Παγγαίο έχει φωνή λοιπόν και μάλιστα στο πρόσωπο του Δημήτρη Παπουτσή που αυτή τη φορά θα τα πάει καλά, μια και η παρουσία του στα νομαρχιακά πράγματα αλλά και στο κομματικό μετερίζι ήταν επιτυχής.
Δικηγόρος στο επάγγελμα ο Δημήτρης διακρίθηκε στον επαγγελματικό στίβο, λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης αλλά και στον κοινωνικό λόγω του καλού του χαρακτήρα. Μια ψήφος του αξίζει ανεπιφύλακτα.

Ένα καλό χαρτί για την επόμενη μέρα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η βραχύβια παρουσία του στην βουλή άφησε μόνο καλές εντυπώσεις και σίγουρα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει το χάρισμα να προχωρήσει παραπέρα. Πιστός στον Κώστα Καραμανλή είναι ο πιο καθαρός του στρατοπέδου και βέβαια η καλή επαφή που διατήρησε κυρίως με τους νέους σε όλο τον νομό θα τον ανταμείψει.
Ένας σταυρός στον Νίκο είναι για την Καβάλα, ένα καλό χαρτί για την επόμενη μέρα η οποία θα δρομολογήσει πολλές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και ο νομός χρειάζεται την παρουσία του, για να μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Πάντα κοντά του οι καλοί του φίλοι οι οποίοι οργώνουν τον νομό και οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα τα πάει περίφημα και θα ανατρέψει και τα πιο σίγουρα προγνωστικά που ορισμένοι διασπείρουν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Από την αυτοδιοίκηση στο κοινοβούλιο

Η Δήμητρα Τσανάκα γιατρός το επάγγελμα που όλοι την γνωρίζουν στην Καβάλα μπολιάστηκε με το μικρόβιο της πολιτικής για τα καλά. Στρατεύτηκε στον αγώνα με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για να βοηθήσει το κόμμα στην δύσκολη αυτή στιγμή.
Με το χαρακτηριστικό της χαμόγελο η Δήμητρα πάντα αγαπητή σε όλους αυτή τη φορά άφησε τα δημοτικά πράγματα και ρίχτηκε στον αγώνα για το κοινοβούλιο έχοντας σαν μόνο της όπλο την μακρά διαδρομή της στα κοινά της πόλης.
Δύο φορές εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Στάθη Εριφυλλίδη, έδωσε δείγματα γραφής και από ότι φαίνεται αυτό θα ανταμειφτεί στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Με όλα τα μέσα στην μάχη

Το ίντερνετ και το facebook, οι ιστοσελίδες και τα blogs, όλα ρίχτηκαν στην μάχη των εκλογών.
Τα sms και τα κινητά αντικατέστησαν τα τηλεφωνήματα τα οποία ειδοποιούσαν τους οπαδούς και τους φίλους για συγκεντρώσεις και επαφές.
Αφίσες τέλος και σιγά – σιγά ακόμη και τα φυλλάδια θα αποτελέσουν παρελθόν μια και οι περισσότεροι ενεργοί πολίτες έχουν επαφή με την νέα τεχνολογία και το ίντερνετ.
Βέβαια ο νέος αυτός σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι με άθλιο τρόπο επιχειρούν να πλήξουν τον αντίπαλο, χρησιμοποιούν αδιαφανείς διαδικασίες για να επιφέρουν τραύματα και η όλη ατμόσφαιρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από εποχές εκβιασμών, διασποράς κουτσομπολιών και μεθοδεύσεων που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.
Τι να γίνει όμως. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, μένουν ίδιοι και η πολιτική αντιπαράθεση ορισμένες φορές τυφλώνει και οδηγεί σε σκοτεινούς δρόμους.

Μας ξάφνιασε ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Η Δεύτερη Γέννα την οποία ως θεατρικό λόγο μας παρουσίασε η Φιλαρέτη Κομνηνού στο φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας, μας έδωσε την ευκαιρία στο απεντομωτήριο να ανακαλύψουμε ότι ο λόγος του Θεόδωρου Γρηγοριάδη είναι το ίδιο καλός και στο θεατρικό σανίδι.
«Μια γυναίκα από την Καβάλα, έρχεται για ένα τριήμερο στην Αθήνα να ετοιμάσει τη γενέθλια γιορτή της φοιτήτριας κόρης της. Εγκλωβισμένη στο στοιχειωμένο διαμέρισμα και στην περίκλειστη ζωή της, καθώς περιμένει την αδικοχαμένη κόρη της, κατατρύχεται από θολές μνήμες και αβέβαιες σκέψεις. Έφτασε η στιγμή να λυτρωθεί από τους φόβους, να αποδεχτεί την αλήθεια ως μάνα, να ανασυντάξει το παρελθόν της ως γυναίκα» σημειώνει για το έργο ο συγγραφέας.
Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία που εμπεριέχει τα τρία βασικά συστατικά της ζωής και της τέχνης: τη γέννηση, τον έρωτα και τον θάνατο.
Πραγματικά μας συγκλόνισε.


Οι νέοι Μπλουζ Μπράδερς

Έτσι τους αποκάλεσε η εφημερίδα τα ΝΕΑ και ήταν επιτυχής ο χαρακτηρισμός μια και η φωτογράφηση των αδελφών Κώστα και Αντώνη Κούφαλη για το θεατρικό τους έργο που φέτος μας παρουσίασαν παρέπεμπε εκεί.
Η «Πάχνη» τους κράτησε σε όλες τις παραστάσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που για μια φορά ακόμη χειροκρότησε αυτά τα δυό παιδιά τα οποία έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό της πόλης.
Το έργο, που παρουσιάστηκε στις «Αναγνώσεις» του Εθνικού Θεάτρου, προκαλώντας αίσθηση, μιλά για το νυχτερινό τοπίο μιας πόλης, στις γειτονιές με τις ψηλές πολυκατοικίες, τις «άχαρες, κατακόρυφες, τσιμεντένιες ευθείες», δυο νεαροί φίλοι, ο Στέφανος και ο Δούκας, μας παρουσιάζουν μια πανοραμική όψη των οριακών κοινωνικών τοπίων. Τα επεισόδια που αφηγούνται, καθώς διασχίζουν τους δρόμους της πόλης, πάνω σε μια μηχανή, μας μεταφέρουν σ’ έναν κόσμο αμείλικτα βίαιο, έναν κόσμο σε αποσύνθεση. Αυτό που ίσως αναζητούν είναι να διεκδικήσουν πίσω τη σκιά τους, να επιστρέψουν στην τρισδιάστατη πραγματικότητα, για να χαράξουν από την αρχή τη διαδρομή τους.
Στο ενδιαφέρον κείμενο διαπλέκονται τόσο πολύ το αληθινό με το φανταστικό, που τελικά δεν ξέρεις πού σταματά το ένα για να αρχίσει το άλλο. «Αυτό ίσως έχει σχέση με την προβληματική μας στο ζήτημα της ανάπτυξης μιας ιστορίας», λέει ο Αντώνης Κούφαλης. «Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και τίποτα δεν γίνεται όπως πρέπει. Το πραγματικό εισχωρεί στο φανταστικό και ο κόσμος είναι ένα σύμπαν που κολυμπάει σ’ ένα ρευστό χωρίς έρμα. Το αυτονόητο δεν μας αφορά».
Μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή πολιτισμού που άφησε μοναδικά σχόλια από όλους.

Μίλησε στην καρδιά τους ο Ευριπίδης

«Δεν θέλουμε τα παιδιά μας, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε εμείς. Δεν θέλουμε η νέα γενιά αυτού του τόπου να βρει κλειστές τις πόρτες που συναντούσαν οι πατεράδες μας. Δεν θέλουμε να στερηθεί η νεολαία του τόπου μας τις ευκαιρίες που απολαμβάνουν και παιδιά άλλων περιοχών της χώρας. Θέλουμε ο αγώνας που ξεκίνησε να συνεχιστεί. Θέλουμε τα έργα τα οποία έγιναν να ολοκληρωθούν και να συμπληρωθούν. Θέλουμε την επόμενη μέρα να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις», σημείωσε, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στους νέους που από κάθε σημείο της Ροδόπης βρέθηκαν στην εκδήλωση που έκανε ενόψει των εκλογών.
Για το λόγο αυτό ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τους νέους όχι απλά να ψηφίσουν, αλλά να συστρατευθούν, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν όλους τους συμπολίτες μας.
«Οι επισκέπτες στον τόπο μας είναι καλοδεχούμενοι», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά όλοι γνωρίζουν ότι θα μας ξαναξεχάσουν την επόμενη μέρα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα προβλήματα και τις προοπτικές αυτού του τόπου. Κανείς δε μπορεί να εκμεταλλεύεται για ιδιοτελείς σκοπούς αυτό τον κόσμο. Οι Θρακιώτες μπορούν από μόνοι τους. Δε χρειάζονται ξενόσταλτους σωτήρες δεν χρειάζονται λαϊκισμούς και ακρότητες. Αυτό που οικοδομήσαμε με πολύ κόπο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας το ακυρώσει». Και κατέληξε: «Συνεχίζουμε πιο δυνατά». Τότε τα χειροκροτήματα στην αίθουσα έκαναν πολλούς από τους παρευρισκόμενους ακόμη και να δακρύσουν.


Και οι δύο κρατούν γερά στην διελκυνστίδα

Το ξέρετε το παιχνίδι με το σχοινί που το τραβάνε δύο και όποιος είναι πιο γερός αυτός βγαίνει και νικητής. Ναι είναι η διελκυνστίδα.
Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο ένας παίχτης είναι ο γερός και είναι εκτός συναγωνισμού. Λέγεται Χατζηοσμάν. Οι άλλοι δύο είναι αυτοί που πρέπει να τραβήξουν το σχοινί και όποιος νικήσει. Ο Γιώργος Πεταλωτής και η Χρύσα Μανωλιά θα δώσουν πολύ σκληρό αγώνα για το ποιος θα επικρατήσει.
Από την μία ο κ. Πεταλωτής είναι ο αγαπημένος του Γιώργου Παπανδρέου και όπως λένε οι εφημερίδες των Αθηνών μπορεί να χτυπήσει από υπουργείο έως υφυπουργείο και βέβαια αυτό του δίνει τον αέρα της νίκης. Υπάρχει όμως και το άλλο ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν θέλει τον κ. Πεταλωτή και νυχθημερόν τρέχει να σταματήσει μια προοπτική η οποία θα τον ισχυροποιήσει στην Ροδόπη. Το άλλο ΠΑΣΟΚ τρέχει για την Χρύσα η οποία δεν θα είναι και τόσο εύκολη αντίπαλος αν αναλογισθούμε με πόσους ψήφους έχασε την έδρα το 2007. Ο αγώνας θα είναι σκληρός με ιδρώτα και πείσμα. Για να δούμε τον τελικό νικητή.

Και ο Μιχάλης υποψήφιος στη Σάμο

Πόλεμο υπόγειο αλλά και υπέργειο δέχεται ο πρώην περιφερειάρχη μας Μιχάλη Αγγελόπουλο στην Σάμο όπου και πολιτεύεται για μια ακόμη φορά, κόντρα στον Θαλασσινό Θαλασσινό και στην σύζυγο του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Σάμου την Έμμυ Καραμηνά.
Ήδη όλο το επιτελείο του βρίσκεται εκεί για να του ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία. Οι εκεί ψηφοφόροι τον περίμεναν με μια ανοιχτή αγκαλιά για να τον στηρίξουν και να τον ψηφίσουν. Άλλωστε τα έργα τα οποία έκανε για το νησί είναι εγγύηση νίκης. Κατά τις πρώτες μέρες της επανόδου του στο νησί υπήρχε έντονη φημολογία ότι ήθελε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, για άγνωστους λόγους, που τελικά δεν επαληθεύτηκε.
Σας εξασφαλίσαμε φωτογραφίες από την προεκλογική του εκστρατεία και σας τις παρουσιάζουμε. Καλή επιτυχία φίλτατε Μιχάλη. Άντε και με την πρωτιά.

Δύο ηχηρές απουσίες

Ο Απόστολος Φωτιάδης δεν ήταν στον σχεδιασμό αλλά ούτε και στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου για το πράσινο ψηφοδέλτιο του Έβρου.
Η εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπαιδίου ήταν ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να βγάλει εκτός λίστας τον φίλτατο Λάκη. Ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις ελπίζοντας σε κάποια τακτοποίηση του μετά την νίκη του κινήματος αλλά όπως άκουσε τον πρόεδρο «όποιοι ετοιμάζουν κουστούμια εξουσίας, να μην ξοδεύονται θα τα βάλουν στην ντουλάπα». Πλήρης απογοήτευση.
Από την άλλη ο Γιάννης Τσακλίδης είναι η πιο καραμπινάτη απουσία η οποία προήλθε μετά από την δική του θέληση. Μάλλον τους σιχάθηκε ο Γιάννης όλους αυτούς που μετά την ήττα του προχώρησαν σε αμφισβήτηση του έργου του και τον ξέχασαν όπως άλλωστε έκαναν οι σύντροφοι και στον Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο ο οποίος παρά τα χίλια καλά που έκανε, τον πρώτο καιρό της ήττας δέχθηκε το πικρό ποτήρι από τους τότε Σημιτικούς συντρόφους του.
Νέα εποχή, νέοι καιροί, νέα ήθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου