Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ο κόμβος Ιάσμου





Ο Ίασμος αποκτά εμπορευματικό σταθμό

Μετά από πολλές προσπάθειες ο Ίασμος βγαίνει από την αφάνεια και με την κατασκευή του κομβικής σημασίας έργου γίνεται μια ψηφίδα σ' αυτο που ονομάζουμε "Θράκη - εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κέντρο" για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η μελέτη του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για την αδειοδότηση ολοκληρώνονται στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης.

Σύμφωνα με τη μελέτη: Προβλέπεται η κατασκευή ειδικών υποδομών στον κόμβο Ιάσμου, όπου θα αναπτυχθούν αποθηκευτικοί χώροι, κέντρο logistics, ξενοδοχείο, πρατήρια καυσίμων και όλες οι άλλες προβλεπόμενες υποδομές που απαιτούνται από το νόμο προκειμένου εκεί να μεταφέρονται, αποθηκεύονται ή να μεταφορτώνονται εμπορεύματα, τα οποία θα προέρχονται τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από τις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.

Η λειτουργία του εμπορευματικού σταθμού θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στην περιοχή και θα συμβάλλει στην αλλαγή του αναπτυξιακού τοπίου στη Θράκη.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του χώρου, τον οποίο παραχώρησε ο Δήμος Ιάσμου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου, είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα στην Εγνατία Οδό, επί ενός σημαντικού κόμβου και στη σιδηροδρομική γραμμή. Βρίσκεται επίσης μεταξύ τριών λιμανιών, Αλεξανδρούπολης, Πόρτο Λάγος και Καβάλας και τεσσάρων καθέτων αξόνων: του άξονα της Αλεξανδρούπολης-Βουλγαρίας, Κομοτηνής-Βουλγαρίας, Καβάλας-Δράμας-Βουλγαρίας και Ξάνθης-Βουλγαρίας, η κατασκευή του οποίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει σύντομα.

Μέσα από το Εμπορευματικό Κέντρο Ιάσμου συμπληρώνονται οι υποδομές της περιοχής, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις ποιοτικής ανάπτυξης για τη Θράκη και ειδικότερα για τη Ροδόπη και για το Δήμο του Ιάσμου.

Η δρομολόγησή του ανακοινώθηκε μετα από σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ενώ ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι ένα σχέδιο που ξεκινήσαμε σε συνεργασία με την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση του Δήμου Ιάσμου και του Νομού Ροδόπης, τώρα δρομολογείται στην πράξη. Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η συστηματική συνεργασία για την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής μας, αποδίδει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου