Νικητές οι κεντροδεξιές δυνάμεις - άνοδος των ακροδεξιών
Τι βλέπουν οι ευρωπαίοι που οι Έλληνες ψηφοφόροι αγνοούν;
Με την αποχή να πρωταγωνιστεί, πραγματοποιήθηκαν στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. οι ευρωεκλογές. Περίπου 375.000.000 εκλογείς από 27 χώρες της ΕΕ κλήθηκαν να εκλέξουν 736 εκπροσώπους στο νέο Ευρωκοινοβούλιο για θητεία πέντε ετών.
Η προσέλευση στις κάλπες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ αφού έπεσε στο 43,01% (και αντίστοιχα ιστορικό ρεκόρ αποχής που έφθασε το 56,99%), σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΕ.
Κατά τους πολιτικούς παρατηρητές στις Βρυξέλλες, η δεινή οικονομική κρίση, που πλήττει όλη ανεξαιρέτως την ΕΕ πριμοδότησε εκλογικά τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις στην πολιτική «σκακιέρα», με τους ψηφοφόρους να επιθυμούν να «τιμωρήσουν» τις κυβερνήσεις των χωρών τους εξαιτίας των χειρισμών τους στο θέμα της οικονομικής ύφεσης.
Σε γενικές γραμμές, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίστηκαν από άνοδο της κεντροδεξιάς - αλλά και της ακροδεξιάς σε αρκετές περιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Oι υπερεθνικιστές ρευστοποίησαν την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια που πηγάζει από την οικονομική κρίση, βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε μία Ευρώπη που κλείνει ερμητικά τα σύνορά της και ποινικοποιεί τους λαθρομετανάστες, μίλησαν σε κοινωνίες που γίνονται ολοένα και περισσότερο ξενοφοβικές και ρατσιστικές.
Το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα του Nικ Γκρίφιν δεν δέχεται για μέλη του μη λευκούς πολίτες και ευαγγελίζεται τον «εθελοντικό επαναπατρισμό» όλων των μεταναστών. Και όμως, οι βρετανοί ανέδειξαν σε ισχυρή δύναμη το ακροδεξιό κόμμα, (και στη δεύτερη θέση τους ακραίους Ευρωσκεπτικιστές) στέλνοντας στις Bρυξέλλες τον άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος, αυτόν που σε μία πολιτική διαδήλωση το 1981 κραύγαζε «Θάνατος στους Εβραίους». Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη του σε βιομηχανικές περιοχές που θεωρούνταν παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών. Κι αν στη Βρετανία, μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι η άνοδος των ακροδεξιών οφείλεται (εν μέρει) στα αλλεπάλληλα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται Εργατικοί και Tόρις, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες χώρες.
Τέλος οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι οι νικητές των ευρωεκλογών εξασφαλίζοντας 263 έως 276 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι των σοσιαλιστών που καταλαμβάνουν 155 έως 165 έδρες. Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι με 78 έως 84 έδρες και οι Πράσινοι με 52 έως 56 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Τι είδαν όμως οι Ευρωπαίοι που οι Έλληνες ψηφοφόροι αγνόησαν και τυφλωμένοι από την πολιτική του καναπέ έδρασαν για μια ακόμη φορά υπό το κράτος της τακτικής του «πάμε παραλία» να τους τιμωρήσουμε!
Οι Ευρωπαίοι αξιολογούν ότι οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς παρά τα παθογενή τους προβλήματα μπορούν πιο ευέλικτα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση. Βλέπουν από την άλλη ότι αυτές οι κυβερνήσεις μπορούν να βάλουν κάποιο φραγμό στο εκτενές κύμα της λαθρομετανάστευσης που κινδυνεύει σαν τσουνάμι να πνίξει την ευρωπαϊκή κοινωνία, μια που οι κεντροαριστεροί έχουν μια τάση να στρογγυλοποιούν το όλο ζήτημα για να εισπράττουν ψήφους από κλειστές κοινωνικές ομάδες χωρίς ξεκάθαρη πολιτική για το εύφλεκτο αυτό ζήτημα. Από την άλλη καταλαβαίνουν ότι ολόκληρη η Ευρώπη για να σταθεί πρέπει να διαθέτει στο ευρωκοινοβούλιο μια πλατειά υπεροχή μιας τάσης της κεντροδεξιάς στην παρούσα χρονική στιγμή εφόσον οι δυνατές οικονομίες που κρατάνε τα κουμάντα της είναι σ’ αυτή την γραμμή συντεταγμένες. Επίσης όσο κι αν θέλουμε εδώ στην Ελλάδα για μικροκομματικούς λόγους να το σκεπάζουμε ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης είναι η εκδοχή να μπει η Τουρκία έστω και με το ένα πόδι στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, πράγμα που δεν το θέλουν Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι κ.λ.π.
Ενδεικτικά καταγράφουμε παρακάτω κάποιες από τις τάσεις του εκλογικού σώματος σε μερικές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Ελλάδα: Η σκανδαλολογία έπληξε τη ΝΔ
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα ήταν σχεδόν αναμενόμενο για έναν ψύχραιμο παρατηρητή. Λογικό ήταν μετά την άκρατη σκανδαλολογία η οποία εκπορεύτηκε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ενισχύθηκε από τα παράπλευρα μέσα τα οποία ανωνύμως δημιουργούσαν κλίμα, να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ήττα της ΝΔ. Από την άλλη οι δημοσκοπήσεις οι οποίες γύρισαν μπούμερανγκ στις εταιρείες δημιούργησαν για το ΠΑΣΟΚ μια άνευ προηγουμένου αλλά εκ του «ασφαλούς» πορεία της ψήφου διαμαρτυρίας ή μηνυμάτων. Οι τέσσερις μονάδες διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ φυσικό ήταν να μην δημιουργήσει στο κόμμα της αντιπολίτευσης ούριο άνεμο νίκης που θα έβαζε βάσεις για τις επόμενες εκλογές. Γιαυτό και δεν πανηγύρισε κανείς. Από την άλλη το θέμα της λαθρομετανάστευσης έδωσε στον Καρατζαφέρη προίκα σταυρών η οποία όμως είναι δανεική. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε και πήρε μάθημα να μην ενθουσιάζεται όταν κάποιοι τον φουσκώνουν στις δημοσκοπήσεις και οι Οικολόγοι Πράσινοι κέρδισαν μια θέση στην ευρωβουλή ως δώρο της ψήφου διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων όλων των τάσεων, κυρίως όμως από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Κύπρος: Πρώτο κόμμα το ΔΗΣΥ
Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στην Κύπρο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία ανακοίνωσε χθες στις 23.00 ο γενικός έφορος εκλογών Λάζαρος Σαββίδης είναι τα εξής: ΔΗΣΥ: 35,65%, ΑΚΕΛ: 34,90%, ΔΗΚΟ: 12,28%, ΕΔΕΚ: 9,85%, ΕΥΡΩΚΟ: 4,12%, Οικολόγοι: 1,50%. Η αποχή σημείωσε ρεκόρ, φθάνοντας στο 40,60%.
Γερμανία: Οι συντηρητικοί διατηρούν το προβάδισμα
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας διατηρούν σημαντικό προβάδισμα στις ευρωεκλογές εξασφαλίζοντας το 38,5% των ψήφων, με τις δυνάμεις τους να υποχωρούν ωστόσο σημαντικά σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004, οπότε είχαν εξασφαλίσει το 44,5% των ψήφων. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό του οποίου ηγείται η Αγγέλα Μέρκελ εξασφάλισαν το 21% των ψήφων, έναντι 21,5% το 2004.
Γαλλία: Νίκη Νικολά Σαρκοζί
Νίκη της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα του Νικολά Σαρκοζί στις ευρωεκλογές στη Γαλλία με ποσοστό 27% έως 28,4%, απέναντι σε ένα αποδυναμωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα που συγκεντρώνει 16,4% έως 17,5% των ψήφων, σημειώθηκε στη Γαλλία Η αποχή έφθασε το 60%.
Ιταλία: Νίκη Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει τις Ευρωεκλογές στην Ιταλία με ποσοστό από 39 ως 43%, έναντι 27 ως 31% που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς.
Βρετανία: Πανωλεθρία για το Εργατικό Κόμμα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν παραδέχθηκε ότι περνά μια "δύσκολη περίοδο", έκανε ανασχηματισμό, αλλά επανέλαβε ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στη Γηραιά Αλβιόνα, το Εργατικό Κόμμα βρέθηκε στην τρίτη θέση με 16% μόνον των ψήφων.
Ουγγαρία: Θρίαμβος δεξιάς αντιπολίτευσης
Ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της δεξιάς αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία το κόμμα Fidesz (Ουγγρική Ένωση Πολιτών) εξασφάλισε το συντριπτικό προβάδισμα στις ευρωεκλογές με 67% των ψήφων έναντι του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος MSZP που συγκέντρωσε το 19%, ενώ η άκρα δεξιά πραγματοποίησε άλμα εξασφαλίζοντας το 8% των ψήφων.
Σλοβενία: Πρωτιά για την κεντροδεξιά
Το SDS, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, πήρε ποσοστό 31.6% της ψήφου και στέλνει τρεις ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο των 736 εδρών. Οι σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Μπορίς Παχόρ εξασφάλισαν 21.5% και βρίσκονται έτσι στη δεύτερη θέση.
Βουλγαρία: Το δεξιό κόμμα είναι ο νικητής
Το δεξιό κόμμα GERB του δημάρχου της Σόφιας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν ο νικητής των Ευρωεκλογών στη Βουλγαρία, απέναντι στους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεβ. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν πέντε από τις 17 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο στο GERB και οι Σοσιαλιστές τέσσερις.
Πορτογαλία: Ήττα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ηττήθηκε στις ευρωεκλογές από τη δεξιά αντιπολίτευση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε το 26,45% των ψήφων, 18% λιγότερο από τις επιδόσεις του το 2004. Το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε το 33,07% των ψήφων σημειώνοντας ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 2004.
Λουξεμβούργο: Οι κεντροδεξιοί και πάλι πρώτοι
Στο Λουξεμβούργο ο νυν πρωθυπουργός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανανέωσε την εντολή του ως επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε ποσοστό 39% έναντι 19% του συνασπισμού των Σοσιαλιστών. Σημειώνεται πως οι πολίτες στη χώρα ψήφισαν ταυτόχρονα και για το Εθνικό Κοινοβούλιο.
Αυστρία: Ήττα για τους Σοσιαλιστές
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό του αποτέλεσμα, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να καταλαμβάνει, παρά τις σχετικές απώλειές του, την πρώτη θέση με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η «Λίστα» του ανεξάρτητου υποψήφιου και μέχρι τώρα ευρωβουλευτή, Χανς Πέτερ Μάρτιν, ο οποίος και διαθέτει πλέον τρεις αντί των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Τέταρτο κόμμα είναι το ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο διεξάγοντας έναν προεκλογικό αγώνα με έντονα ξενοφοβικά και ρατσιστικά στοιχεία, μπόρεσε να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του από το 6,1% στο 13,1% και να κατακτήσει δύο έδρες αντί της μίας μέχρι τώρα. Ηττημένο των Ευρωεκλογών είναι το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο μείωσε το ποσοστό του από το 12,9% στο 9,5%.
Δανία: Προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες
Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Δανία προηγήθηκαν στις Ευρωεκλογές κερδίζοντας τέσσερις έδρες, συγκεντρώνοντας 21,8% και χάνοντας μια έδρα. Στη δεύτερη θέση έρχεται το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα με ποσοστό 20,8% και τρεις έδρες. Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα με 14,4% κερδίζει δύο έδρες, μια περισσότερη από τις Ευρωεκλογές του 2004.
Ιρλανδία: Προηγείται το κυβερνών κόμμα
Στην Ιρλανδία, το κυβερνών κόμμα Fianna Fail έχασε την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου. Η απώλεια της έδρας του Εόιν Ράιαν σημαίνει επίσης ότι θα αμφισβητείται πλέον η ικανότητα του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν να πείσει τους ψηφοφόρους υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ο Τζο Χίγκινς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πολέμιος της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής καθώς και η Μαίρη Λου Μακντόναλντ του εθνικιστικού Sinn Fein.
Ισπανία: Βραχεία νίκη για τη Δεξιά
Η ισπανική δεξιά εξασφαλίζει βραχεία νίκη στις ευρωεκλογές επί των σοσιαλιστών, συγκεντρώνοντας το 43% των ψήφων έναντι 40,5%. Το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 23 έως 24 έδρες επί συνόλου 50, έναντι 21 έως 22 για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο συνασπισμός CEU όπου συμμετέχουν τα εθνικιστικά κόμματα της δεξιάς, όπως το καταλανικό CiU και οι Βάσκοι του PNV καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 5% των ψήφων και εξασφαλίζει δύο έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο συνασπισμός κομμουνιστών-οικολόγων IU συγκεντρώνει το 3,6% και εξασφαλίζει 1 έως 2 έδρες.
Σουηδία: Στο 7,4% το Κόμμα Πειρατών
Το Κόμμα των Πειρατών, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νεαρών σουηδών ψηφοφόρων, εξασφάλισε το 7,4% των ψήφων και κέρδισε μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πειρατές ζητούν να επιτραπεί ελεύθερα το «κατέβασμα» ψηφιακών αρχείων από το διαδίκτυο και να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των χρηστών του.
Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ παραμένει στο 18,5%. Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες παρέμειναν το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά δεν αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους παραμένοντας στο 25,1%. Οι σύμμαχοί τους, οι Πράσινοι, διπλασίασαν το μερίδιό τους της ψήφου κι έφθασαν στο 11,5%. Μεγάλοι ηττημένοι ήταν το αντιπολιτευόμενο Αριστερό Κόμμα, που μείωσε κατά το ήμισυ τη δύναμή του στο 5,7% και η "Λίστα Τζουν", ένα κόμμα ευρωσκεπτικιστών, που μείωσε τις δυνάμεις του περίπου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 3.6%.
Τι βλέπουν οι ευρωπαίοι που οι Έλληνες ψηφοφόροι αγνοούν;
Με την αποχή να πρωταγωνιστεί, πραγματοποιήθηκαν στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. οι ευρωεκλογές. Περίπου 375.000.000 εκλογείς από 27 χώρες της ΕΕ κλήθηκαν να εκλέξουν 736 εκπροσώπους στο νέο Ευρωκοινοβούλιο για θητεία πέντε ετών.
Η προσέλευση στις κάλπες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ αφού έπεσε στο 43,01% (και αντίστοιχα ιστορικό ρεκόρ αποχής που έφθασε το 56,99%), σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΕ.
Κατά τους πολιτικούς παρατηρητές στις Βρυξέλλες, η δεινή οικονομική κρίση, που πλήττει όλη ανεξαιρέτως την ΕΕ πριμοδότησε εκλογικά τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις στην πολιτική «σκακιέρα», με τους ψηφοφόρους να επιθυμούν να «τιμωρήσουν» τις κυβερνήσεις των χωρών τους εξαιτίας των χειρισμών τους στο θέμα της οικονομικής ύφεσης.
Σε γενικές γραμμές, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίστηκαν από άνοδο της κεντροδεξιάς - αλλά και της ακροδεξιάς σε αρκετές περιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Oι υπερεθνικιστές ρευστοποίησαν την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια που πηγάζει από την οικονομική κρίση, βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε μία Ευρώπη που κλείνει ερμητικά τα σύνορά της και ποινικοποιεί τους λαθρομετανάστες, μίλησαν σε κοινωνίες που γίνονται ολοένα και περισσότερο ξενοφοβικές και ρατσιστικές.
Το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα του Nικ Γκρίφιν δεν δέχεται για μέλη του μη λευκούς πολίτες και ευαγγελίζεται τον «εθελοντικό επαναπατρισμό» όλων των μεταναστών. Και όμως, οι βρετανοί ανέδειξαν σε ισχυρή δύναμη το ακροδεξιό κόμμα, (και στη δεύτερη θέση τους ακραίους Ευρωσκεπτικιστές) στέλνοντας στις Bρυξέλλες τον άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος, αυτόν που σε μία πολιτική διαδήλωση το 1981 κραύγαζε «Θάνατος στους Εβραίους». Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη του σε βιομηχανικές περιοχές που θεωρούνταν παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών. Κι αν στη Βρετανία, μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι η άνοδος των ακροδεξιών οφείλεται (εν μέρει) στα αλλεπάλληλα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται Εργατικοί και Tόρις, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες χώρες.
Τέλος οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι οι νικητές των ευρωεκλογών εξασφαλίζοντας 263 έως 276 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι των σοσιαλιστών που καταλαμβάνουν 155 έως 165 έδρες. Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι με 78 έως 84 έδρες και οι Πράσινοι με 52 έως 56 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Τι είδαν όμως οι Ευρωπαίοι που οι Έλληνες ψηφοφόροι αγνόησαν και τυφλωμένοι από την πολιτική του καναπέ έδρασαν για μια ακόμη φορά υπό το κράτος της τακτικής του «πάμε παραλία» να τους τιμωρήσουμε!
Οι Ευρωπαίοι αξιολογούν ότι οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς παρά τα παθογενή τους προβλήματα μπορούν πιο ευέλικτα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση. Βλέπουν από την άλλη ότι αυτές οι κυβερνήσεις μπορούν να βάλουν κάποιο φραγμό στο εκτενές κύμα της λαθρομετανάστευσης που κινδυνεύει σαν τσουνάμι να πνίξει την ευρωπαϊκή κοινωνία, μια που οι κεντροαριστεροί έχουν μια τάση να στρογγυλοποιούν το όλο ζήτημα για να εισπράττουν ψήφους από κλειστές κοινωνικές ομάδες χωρίς ξεκάθαρη πολιτική για το εύφλεκτο αυτό ζήτημα. Από την άλλη καταλαβαίνουν ότι ολόκληρη η Ευρώπη για να σταθεί πρέπει να διαθέτει στο ευρωκοινοβούλιο μια πλατειά υπεροχή μιας τάσης της κεντροδεξιάς στην παρούσα χρονική στιγμή εφόσον οι δυνατές οικονομίες που κρατάνε τα κουμάντα της είναι σ’ αυτή την γραμμή συντεταγμένες. Επίσης όσο κι αν θέλουμε εδώ στην Ελλάδα για μικροκομματικούς λόγους να το σκεπάζουμε ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης είναι η εκδοχή να μπει η Τουρκία έστω και με το ένα πόδι στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, πράγμα που δεν το θέλουν Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι κ.λ.π.
Ενδεικτικά καταγράφουμε παρακάτω κάποιες από τις τάσεις του εκλογικού σώματος σε μερικές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Ελλάδα: Η σκανδαλολογία έπληξε τη ΝΔ
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα ήταν σχεδόν αναμενόμενο για έναν ψύχραιμο παρατηρητή. Λογικό ήταν μετά την άκρατη σκανδαλολογία η οποία εκπορεύτηκε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ενισχύθηκε από τα παράπλευρα μέσα τα οποία ανωνύμως δημιουργούσαν κλίμα, να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ήττα της ΝΔ. Από την άλλη οι δημοσκοπήσεις οι οποίες γύρισαν μπούμερανγκ στις εταιρείες δημιούργησαν για το ΠΑΣΟΚ μια άνευ προηγουμένου αλλά εκ του «ασφαλούς» πορεία της ψήφου διαμαρτυρίας ή μηνυμάτων. Οι τέσσερις μονάδες διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ φυσικό ήταν να μην δημιουργήσει στο κόμμα της αντιπολίτευσης ούριο άνεμο νίκης που θα έβαζε βάσεις για τις επόμενες εκλογές. Γιαυτό και δεν πανηγύρισε κανείς. Από την άλλη το θέμα της λαθρομετανάστευσης έδωσε στον Καρατζαφέρη προίκα σταυρών η οποία όμως είναι δανεική. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε και πήρε μάθημα να μην ενθουσιάζεται όταν κάποιοι τον φουσκώνουν στις δημοσκοπήσεις και οι Οικολόγοι Πράσινοι κέρδισαν μια θέση στην ευρωβουλή ως δώρο της ψήφου διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων όλων των τάσεων, κυρίως όμως από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Κύπρος: Πρώτο κόμμα το ΔΗΣΥ
Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στην Κύπρο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία ανακοίνωσε χθες στις 23.00 ο γενικός έφορος εκλογών Λάζαρος Σαββίδης είναι τα εξής: ΔΗΣΥ: 35,65%, ΑΚΕΛ: 34,90%, ΔΗΚΟ: 12,28%, ΕΔΕΚ: 9,85%, ΕΥΡΩΚΟ: 4,12%, Οικολόγοι: 1,50%. Η αποχή σημείωσε ρεκόρ, φθάνοντας στο 40,60%.
Γερμανία: Οι συντηρητικοί διατηρούν το προβάδισμα
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας διατηρούν σημαντικό προβάδισμα στις ευρωεκλογές εξασφαλίζοντας το 38,5% των ψήφων, με τις δυνάμεις τους να υποχωρούν ωστόσο σημαντικά σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004, οπότε είχαν εξασφαλίσει το 44,5% των ψήφων. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό του οποίου ηγείται η Αγγέλα Μέρκελ εξασφάλισαν το 21% των ψήφων, έναντι 21,5% το 2004.
Γαλλία: Νίκη Νικολά Σαρκοζί
Νίκη της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα του Νικολά Σαρκοζί στις ευρωεκλογές στη Γαλλία με ποσοστό 27% έως 28,4%, απέναντι σε ένα αποδυναμωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα που συγκεντρώνει 16,4% έως 17,5% των ψήφων, σημειώθηκε στη Γαλλία Η αποχή έφθασε το 60%.
Ιταλία: Νίκη Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει τις Ευρωεκλογές στην Ιταλία με ποσοστό από 39 ως 43%, έναντι 27 ως 31% που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς.
Βρετανία: Πανωλεθρία για το Εργατικό Κόμμα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν παραδέχθηκε ότι περνά μια "δύσκολη περίοδο", έκανε ανασχηματισμό, αλλά επανέλαβε ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στη Γηραιά Αλβιόνα, το Εργατικό Κόμμα βρέθηκε στην τρίτη θέση με 16% μόνον των ψήφων.
Ουγγαρία: Θρίαμβος δεξιάς αντιπολίτευσης
Ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της δεξιάς αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία το κόμμα Fidesz (Ουγγρική Ένωση Πολιτών) εξασφάλισε το συντριπτικό προβάδισμα στις ευρωεκλογές με 67% των ψήφων έναντι του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος MSZP που συγκέντρωσε το 19%, ενώ η άκρα δεξιά πραγματοποίησε άλμα εξασφαλίζοντας το 8% των ψήφων.
Σλοβενία: Πρωτιά για την κεντροδεξιά
Το SDS, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, πήρε ποσοστό 31.6% της ψήφου και στέλνει τρεις ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο των 736 εδρών. Οι σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Μπορίς Παχόρ εξασφάλισαν 21.5% και βρίσκονται έτσι στη δεύτερη θέση.
Βουλγαρία: Το δεξιό κόμμα είναι ο νικητής
Το δεξιό κόμμα GERB του δημάρχου της Σόφιας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν ο νικητής των Ευρωεκλογών στη Βουλγαρία, απέναντι στους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεβ. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν πέντε από τις 17 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο στο GERB και οι Σοσιαλιστές τέσσερις.
Πορτογαλία: Ήττα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ηττήθηκε στις ευρωεκλογές από τη δεξιά αντιπολίτευση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε το 26,45% των ψήφων, 18% λιγότερο από τις επιδόσεις του το 2004. Το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε το 33,07% των ψήφων σημειώνοντας ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 2004.
Λουξεμβούργο: Οι κεντροδεξιοί και πάλι πρώτοι
Στο Λουξεμβούργο ο νυν πρωθυπουργός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανανέωσε την εντολή του ως επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε ποσοστό 39% έναντι 19% του συνασπισμού των Σοσιαλιστών. Σημειώνεται πως οι πολίτες στη χώρα ψήφισαν ταυτόχρονα και για το Εθνικό Κοινοβούλιο.
Αυστρία: Ήττα για τους Σοσιαλιστές
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό του αποτέλεσμα, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να καταλαμβάνει, παρά τις σχετικές απώλειές του, την πρώτη θέση με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η «Λίστα» του ανεξάρτητου υποψήφιου και μέχρι τώρα ευρωβουλευτή, Χανς Πέτερ Μάρτιν, ο οποίος και διαθέτει πλέον τρεις αντί των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Τέταρτο κόμμα είναι το ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο διεξάγοντας έναν προεκλογικό αγώνα με έντονα ξενοφοβικά και ρατσιστικά στοιχεία, μπόρεσε να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του από το 6,1% στο 13,1% και να κατακτήσει δύο έδρες αντί της μίας μέχρι τώρα. Ηττημένο των Ευρωεκλογών είναι το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο μείωσε το ποσοστό του από το 12,9% στο 9,5%.
Δανία: Προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες
Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Δανία προηγήθηκαν στις Ευρωεκλογές κερδίζοντας τέσσερις έδρες, συγκεντρώνοντας 21,8% και χάνοντας μια έδρα. Στη δεύτερη θέση έρχεται το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα με ποσοστό 20,8% και τρεις έδρες. Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα με 14,4% κερδίζει δύο έδρες, μια περισσότερη από τις Ευρωεκλογές του 2004.
Ιρλανδία: Προηγείται το κυβερνών κόμμα
Στην Ιρλανδία, το κυβερνών κόμμα Fianna Fail έχασε την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου. Η απώλεια της έδρας του Εόιν Ράιαν σημαίνει επίσης ότι θα αμφισβητείται πλέον η ικανότητα του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν να πείσει τους ψηφοφόρους υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ο Τζο Χίγκινς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πολέμιος της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής καθώς και η Μαίρη Λου Μακντόναλντ του εθνικιστικού Sinn Fein.
Ισπανία: Βραχεία νίκη για τη Δεξιά
Η ισπανική δεξιά εξασφαλίζει βραχεία νίκη στις ευρωεκλογές επί των σοσιαλιστών, συγκεντρώνοντας το 43% των ψήφων έναντι 40,5%. Το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 23 έως 24 έδρες επί συνόλου 50, έναντι 21 έως 22 για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο συνασπισμός CEU όπου συμμετέχουν τα εθνικιστικά κόμματα της δεξιάς, όπως το καταλανικό CiU και οι Βάσκοι του PNV καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 5% των ψήφων και εξασφαλίζει δύο έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο συνασπισμός κομμουνιστών-οικολόγων IU συγκεντρώνει το 3,6% και εξασφαλίζει 1 έως 2 έδρες.
Σουηδία: Στο 7,4% το Κόμμα Πειρατών
Το Κόμμα των Πειρατών, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νεαρών σουηδών ψηφοφόρων, εξασφάλισε το 7,4% των ψήφων και κέρδισε μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πειρατές ζητούν να επιτραπεί ελεύθερα το «κατέβασμα» ψηφιακών αρχείων από το διαδίκτυο και να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των χρηστών του.
Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ παραμένει στο 18,5%. Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες παρέμειναν το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά δεν αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους παραμένοντας στο 25,1%. Οι σύμμαχοί τους, οι Πράσινοι, διπλασίασαν το μερίδιό τους της ψήφου κι έφθασαν στο 11,5%. Μεγάλοι ηττημένοι ήταν το αντιπολιτευόμενο Αριστερό Κόμμα, που μείωσε κατά το ήμισυ τη δύναμή του στο 5,7% και η "Λίστα Τζουν", ένα κόμμα ευρωσκεπτικιστών, που μείωσε τις δυνάμεις του περίπου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 3.6%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου