Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Εδω Στουτγάρδη

Γράφει ο Γιάννης Δημητριάδης

Ο ταλαντούχος Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος
Ένα κολακευτικό ρεπορτάζ για τον ταλαντούχο έλληνα μουσικό και μαέστρο Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, με τον τίτλο «Ένα νέο ταλέντο στη θέση του διευθυντή» και τον υπότιτλο «Ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος διευθύνει τη χορωδία του Malmsheim». Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο 25χρονος Έλληνας, ο οποίος από τις αρχές Ιανουαρίου διευθύνει τη χορωδία του Malmsheim, είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και με πολύ μεγάλο ζήλο για τη δουλειά του. Για το επόμενο έτος ο Καλογερόπουλος έχει φιλόδοξα σχέδια για τα 80 μέλη της χορωδίας, που ανέλαβε μετά την παραίτηση του προκατόχου του, ο οποίος κατείχε τη θέση επί 33 συναπτά έτη. Ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος γεννήθηκε στη Στουτγάρδη, όπου σπούδασε Μουσικολογία και Μουσική Θεωρία στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της πόλης. Συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση και στο πιάνο στη Μαδρίτη. Πέρα από τις προσπάθειές του για την απόκτηση μάστερ στη μουσική, ο Καλογερόπουλος γράφει μουσική για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Βάκχες με αφετηρία την Στουτγάρδη
Μετά την επιτυχημένη περιοδεία τους σε δεκαοκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, από το θεατρικό σχήμα Λεωνίδα Λοιζίδη, θα ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης. Η περιοδεία στην Αμερική, υπό την αιγίδα των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού, του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της UNESCO, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και του Οργανισμού «Παιδεία». Η παράσταση έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και τον τύπο, αποσπώντας πολλαπλές τιμητικές διακρίσεις. Πρώτος σταθμός της περιοδείας στην Ευρώπη, ήταν η Στουτγάρδη, όπου η παράσταση ανέβηκε στις 23 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Ελληνικής κοινότητας της πόλης. Το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά, με γερμανικούς υπέρτιτλους για τους γερμανούς θεατές.

Ο Πόντος ανάμεσα στο χθες και το αύριο στο Leonberg

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη διοργάνωσε στην πόλη του Leonberg σεμινάριο ιστορίας με θέμα «Ο Πόντος ανάμεσα στο χθες και το αύριο» που εισηγήθηκε η κυρία Παρίσατι Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου. Η διοργάνωση του σεμιναρίου έγινε σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο Ποντίων Leonberg «Παναγία Σουμελά». Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα η γνωστή συγγραφέας αναφέρθηκε στη διεκδίκηση του μέλλοντος με γνώμονα και οδηγό την ιστορική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού. Σκοπός των ετήσιων σεμιναρίων που διεξάγει με επιτυχία η Ομοσπονδία Ποντίων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα της νέα γενιάς, η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και οι εποικοδομητικές συζητήσεις που πλαισιώνουν κάθε εκδήλωση. Η πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου τόνισε στο χαιρετισμό της ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η διοργάνωση ημερίδων με ιστορικό περιεχόμενο που έχουν ως στόχο τη διάδοση της ιστορικής αλήθειας. Το σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Στουτγάρδη κ. Ξενιτέλλης, και ο πρόξενος κ. Αντωνάτος, οι σύμβουλοι Α’ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης στη Στουτγάρδη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Γαλανίδης και ο χορηγός της ομοσπονδίας κ. Ταγκαλίδης. Η επόμενη εκδήλωση της ΟΣΕΠΕ, η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, θα γίνει στις 21-22 Μαρτίου 2009, ενώ ο επιτυχημένος θεσμός του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας θα ενώσει και πάλι όλο τον Ελληνισμό στις 23 Μαΐου 2009.
Διάκριση στην ελληνίδα δημοσιογράφο Άννα Κοκτσίδου
Στην Ελληνίδα δημοσιογράφο Αννα Κοκτσίδου - που εργάζεται ως συντάκτης της δημόσιας "Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας" της Γερμανίας με έδρα τη Στουτγάρδη - για την έρευνά της ως προς τη μετανάστευση στην Ελλάδα, απονεμήθηκε το γνωστό βραβείο δημοσιογραφίας για την Κεντροανατολική Ευρώπη. Το ετήσιο βραβείο, το οποίο απονέμεται εδώ και πέντε χρόνια από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ και συνοδεύεται από ποσό 5.000 ευρώ, επιδόθηκε στην τιμώμενη με αυτό Ελληνίδα δημοσιογράφο, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο της Τράπεζας της Αυστρίας, παρουσία παραγόντων της δημόσιας ζωής και πολλών κορυφαίων εκπροσώπων Μέσων Ενημέρωσης από την Αυστρία και τις γειτονικές χώρες. Για την προσωπικότητα της Αννας Κοκτσίδου και την εργασία της με θέμα "Οι νέοι ξένοι-Η Ελλάδα και οι μετανάστες της" - που απέσπασε τελικά το βραβείο από τις συνολικά 70 υποψηφιότητες που είχαν υποβληθεί φέτος - μίλησαν ο αρχισυντάκτης του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικής πολιτικής. Στην εργασία-έρευνα της Ελληνίδας δημοσιογράφου, που μεταδόθηκε στη σειρά των εκπομπών της Γερμανικής Ραδιοφωνίας "Πρόσωπα της Ευρώπης" τον περασμένο Ιούνιο, γίνεται ανάγλυφη παρουσίαση της κατάστασης των μεταναστών στην Ελλάδα, η οποία, όπως τονίσθηκε από τους ομιλητές, έχει ιδιάζουσα θέση ως εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί, εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, χώρα μετανάστευσης. Η ίδια, στα εννιά της χρόνια βρέθηκε από τη γενέτειρά της τη Θεσσαλονίκη, στη Στουτγάρδη, όπου εργαζόταν ήδη ως Έλληνας μετανάστης ο πατέρας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου